OLAGARROA GALIZIAR ERARA

Ingredientes

  • 3 kg-ko olagarro bat.
  • 1 kg galiziar patata
  • Gatz lodia (gustura)
  • Piperrauts gozoa edo mina (edo mistoa, norberaren gustuaren araberakoa)
  • Oliba-olio birjina estra
  • Aguapulpoa galiziar erara

Nola egosten dugun:

1.- Oso garrantzitsua da olagarroa biguntzea prestatu aurretik, ikusi dut nola egiten zuten. Haragia samurrago geratzen laguntzen du. Beraz, izoztu egin behar dugu, freskoa erosi badugu edo zuzenean izoztua erosi badugu horrela egin dezakegu. Garrantzitsua da kazola batean edo bol handi batean egitea, likido asko askatuko baitu eta gainezka egin baitezake.

2.- Sukaldean egitean, ur hotzetik pasako dugu pixka bat, ezpurutasunak (impurezas) kentzeko.

3.- Jarri lapiko bat (daukagun handiena) sutan urarekin, ez dugu gatzik bota behar, olagarroa amaieran, aurkezpenean, geldituko baita.

4.- Irakiten hasten denean, olagarroa gehitu, burutik hartu eta «beldurtu» egiten dugu. Teknika horren bidez, olagarroa 3 aldiz sartu eta atera behar da lapikotik, olagarroa tente gera dadin eta egosten den bitartean azala ez jausteko.

5.- Olagarroa 35-40 minutuz egosi, su ertainean, tamainaren arabera (ohikoena olagarroa 1,8 kg – 2 kg-tan egostea da, 30-35 minutu-rekin nahikoa da). Kasu honetan, 3 kiloko olagarroa zen, eta 40 minutu inguru irakiten hasi ginenetik egosi behar izan genuen.

6.- Noizean behin klik egin behra diogu gogortzen dagoen jakiteko. Sukaldatzen duzuen lehen aldian, kostatu egingo zaizue puntua hartzea, baina gero oso ondo aterako zaizue.

Patatak prestatzea eta olagarroa galiziar erara enplatatzea:

1.- Olagarroa egosten ari den bitartean, zuritu, garbitu eta zatitu patatak erdira. erreposoan uzten dugu.

2.- Olagarroa egosi ondoren, minutu batzuez jalkitzen utzi, eta, ondoren, iturrira atera. Ur berean patatak bota eta egosi 15 minutuz.

3.- Moztu olagarroa sukaldeko guraizeekin, hankak 1 cm-ko lodierako zatietan eta burua zati txikitan.

4.- Moztu eta gero eta patatak egosi eta gero enplatatu egingo dugu plater batean patata base bat jartzen eta gero zati txikitan moztutako olagarroa gainean jarriz.

5.-Gatz lodia bota, piperrautsarekin hautseztatu (mina edo gozoa) eta oliba-olio birjina estrarekin busti. Nahi badugu egosi dugun lekuan dugun urarekin alinatu dezakegu.